Voor het ontwerpen van een vloer zijn de volgende zaken van belang.
Allereerst: welke belasting komt er op de vloer. Zijn dit zware puntlasten, zoals het rijden van palletwagens? Is het een gelijkmatige belasting? Welke vlakheid moet de vloer hebben? (wordt het een hoogstapel magazijn ?) Moet de vloer goed schoon te maken zijn? Moet deze voor de Arbo antislip zijn? Is het noodzakelijk dat de vloer vloeistofdicht is, bestand is tegen dooizouten of chemicaliën? En -zeker niet onbelangrijk - wat wordt de verdere vloerafwerking?
Aan de hand van de te verwachten belasting en met een rapportage van de kwaliteit van de grondslag (sondeer rapport ) zal een constructeur een berekening kunnen maken voor uw constructieve ondervloer. Hij bepaalt voor u de minimale dikte, de hoeveelheid wapening en de plaats van de wapening, alsmede de kwaliteit van de betonmortel.
Ook kan hij u adviseren om wel of niet de vloer te onderheien. Als u besluit de vloer niet te onderheien is de detaillering van zeer groot belang; de vloer moet namelijk in zijn totaliteit onbelemmerd kunnen zakken of bewegen.
Met al deze gegevens kan een aannemer samen met het vloerenbedrijf voor u een optimaal vloeradvies maken dat compleet toegesneden is op uw wensen.
De aannemer zorgt voor de juiste maatvoering voor het maken van een deugdelijke bekisting en de nodige bouwkundige voorzieningen, waarna een specialist in betonwapening zorgt voor het op de juiste wijze aanbrengen van de wapening.
De plaats van de wapening is van zeer groot belang. Als de ondergrond slecht van kwaliteit is, wordt er dikwijls een werkvloer aangebracht van 3 cm vloeispecie of van een zeer fijne beton. Hierdoor wordt voorkomen dat het wapeningsijzer in contact komt met het onderliggende zandpakket, zodat de wapening in de beton niet kan roesten. Als vloerenbedrijf kunnen wij deze werkvloer op vakkundige wijze en tegen een scherpe prijs voor u realiseren.
Uw vloerenbedrijf zorgt er voor, in nauw overleg met de betonleverancier, dat er een juist mengsel wordt gemaakt.
Ook betonmengels met staalvezels kunnen worden geproduceerd, waardoor de traditionele wapening overbodig is. Let op: dit is niet voor iedere vloer mogelijk. Ook hierin kunnen wij u als vloerenspecialist adviseren.
Zeer belangrijk: Een zeer vloeibaar mengsel is geen slechte beton, maar is altijd een zeer hoogwaardig betonmengsel welke door toepassing van hulpstoffen plastische is gemaakt waardoor de vloer beter te verdichten is en vlakker kan worden afgewerkt.
Met behulp van een betonpomp variërend in lengtes van 17 m¹ t/m 63 m¹ wordt de beton op de juiste plaats gebracht. Als de lengte van de pomp niet voldoende is, kunnen we deze door het aanleggen van buizen verlengen tot circa 100 m. Dan wordt de betonmortel door de betonwerkers gespreid en vakkundig verdicht met behulp van trilnaalden.
Door te weinig te trillen kunnen er grindnesten ontstaan, maar door te veel te trillen kan de beton ontmengen waardoor een zeer slechte toplaag ontstaat waar men moeilijk andere vloerafwerkingen hechtend op aan kan brengen. Er ontstaat dan een zeer dikke sliblaag welke door middel van frezen of stralen verwijderd moet worden. Met gebruik van laser wordt de vloer op de juiste hoogte aangebracht, en met behulp van een aluminium rei of een motorspaan wordt de vloer vlak gemaakt. Ook dit vraagt het nodige vakmansschap.
De vloer is dan geschikt voor verdere afwerking. Er kan een zand-cementdekvloer op worden aangebracht waarna een nader te bepalen vloerafwerking kan plaatsvinden. We kunnen de betonvloer ook nog gaan bewerken in zijn verhardingsfase. Wij noemen dit de vloer MONOLITISCH AFWERKEN of vlinderen.
Als de betonvloer is opgesteven zodat we er net op kunnen lopen, gaan we met de vlindermachine (pleister of afwerkmachine ) de bovenste laag open schuren. Daarna kunnen we de vloer instrooien met een slijtvast materiaal.
Er zijn verschillende soorten slijtvaste korrels welke in verschillende hardheidsklassen worden ingedeeld. Zo kunnen we vloeren maken met een zeer hoge slijtweerstand. Het meest toegepaste instrooi materiaal is kwarts dat relatief goedkoop is t.o.v. de hogere slijtklassen.
We kunnen dus bij de afwerking van de vloer de slijtvastheid van een vloer in hoge mate beïnvloeden. Alle slijtvaste korrels worden vermengd met cement zodat deze zeer goed aan de betonvloer hechten.
Ook kunnen we de strooilaag voorzien van een cementkleurstof, zodat op een relatief goedkope manier de vloer een kleurtje mee krijgt. De kleurkeuze is echter beperkt en de vloer wordt niet zo strak als een coating. Er zullen diverse kleurschakeringen te zien zijn en de afwerking van de kanten en randen zullen qua kleur en structuur verschillen. De vloer moet dan wel worden nabehandeld met een was of blanke coating om vervuiling tegen te gaan.
De slijtlaag wordt met de schep zorgvuldig gestrooid, zodat er geen hopen liggen. De strooilaag wordt met de vlindermachine ingedraaid. De vloer moet nu weer drogen tot de structuur fijner wordt als we deze met de machine schuren. Als de vloer een fijne structuur heeft verkregen, worden de schuurbladen van de machine er afgehaald en wordt de vloer verder afgewerkt met de afwerkbladen. De vloer wordt zo vaak gevlinderd totdat de toplaag glad en gesloten is. De vloer heeft nu een zeer harde toplaag gekregen welke zeer slijtvast is.
Het afwerken van een betonvloer moet gebeuren in de verhardingsfase van de beton, vanaf de eerste binding tot het keiharde eindresultaat. Dit betekent in de zomer zeer snel na storten beginnen met afwerken, maar in de koude perioden wordt dit vaak nachtwerk. We kunnen door het toepassen van verschillende cementsoorten de aanvangbinding van de mortel beïnvloeden.
Deze methode wordt vaak toegepast in bedrijfspanden. Het is relatief een goedkope manier om een keiharde vloer te verkrijgen, immers de constructie vloer moet toch worden aangebracht. Deze vloeren zijn stofarm en zeer gemakkelijk te reinigen.
Een monoliet betonvloer is bijna nooit vlak genoeg om tegels op te lijmen of om marmoleum te plakken; men dient altijd rekening te houden met eventueel egaliseren van de vloer. Daarom dient u vroeg in de bouwplannen te bepalen welke vloerafwerking u wenst.
Want u weet: "Vloeren vormen de basis"
Ontwerp & realisatie: Mecano.nl creative communicatie