Dit vloersysteem kunnen we aanbrengen op bijna alle vastliggende vloerbedekkingen (zoals zandcement dekvloer, tegels, kunststofvloeren, betonvloeren, linoleum) behalve over houten vloeren omdat deze onder inwerking van vocht uit de mortel zullen gaan uitzetten.
De vloeren worden geschuurd en voorzien van een hechtprimer afhankelijk van de ondervloer en na droging van minimaal 12 uur wordt een zelf-nivellerende mortel aangebracht in een laagdikte van ± 5 mm. Deze mortel is verkrijgbaar in een aantal grijstinten, bruin, blauw en geel. Door de wijze van aanbrengen ontstaat de tekening in de vloer. De kleur van de vloer is dus niet egaal en zal diverse kleurschakeringen kennen van licht naar donker. Na voldoende droging, 2-4 dagen afhankelijk van de omgevings condities, wordt de vloer naar keuze afgewerkt met een matte PU coating of een impregneer welke een zijdematte afwerking geeft
De gebruikelijke toleranties met betrekking tot kleurechtheid en vlakheid zijn echter bij dit soort eindafwerkingen uitdrukkelijk niet van toepassing.Het betreft een handmatig aangebrachte, minerale mortel die geen gelijkmatig optisch resultaat kan garanderen. Daarom zijn zelfs grote monstervlakken of bestaande soortgelijke vloeren nooit voor 100% reproduceerbaar.
Elke vierkante meter is uniek!
Let daarom vooral op de volgende producteigenschappen van deze minerale egaliseervloeren:
Scheurvorming:
Door de samenstelling en het drogingsproces van cementgebonden mortel kan scheurvorming nooit worden voorkomen. Ook de mate waarin of grootte is niet vooraf voorspelbaar en kan daarom ook niet als schade of onvolkomenheid worden gezien
Zij komen tenslotte ook voor in zand/cementdek- of betonvloeren. Door toepassing van vloerverwarming of warme leidingen in de vloer is de kans op scheurvorming groter. Nieuwe dekvloeren, na voldoende droging, opstoken volgens het opstookprotocol waardoor de meeste spanning zijn weg zal vinden. Hierdoor is de kans dat de vloerafwerking scheurt verminderd, maar zeker niet uitgesloten
Vlekvorming/onregelmatigheden:
De karakteristieke, optische nuanceringen in het vloervlak vormen zich al tijdens het verwerken van het egaliseermiddel en blijven na transparante afwerking zichtbaar. Ze zijn slechts minimaal door de wijze van verwerking te beïnvloeden.
Verschillen in ondergrondzuigkracht, temperaturen, laagdiktes, omgevingscodities e.d. kunnen tot een duidelijk zichtbaar effect op het droogproces en het uiteindelijke resultaat leiden. Doordat het technisch soms onmogelijk is om in één lijn naar achter te werken kunnen er aansluitingen in de vloer ontstaan welke door 2x spanen afwijkend van kleur/structuur kunnen zijn.
Onvlakheden:
Een volledig vlakke vloer kan nooit worden gegarandeerd. Toleranties door aanzetten tussen egaliseerbanen, kratervorming, overgangen bij profielen of sporen van gebruikte applicatiegereedschappen e.d. zijn altijd mogelijk en kunnen daarom niet worden uitgesloten.
Oppervlaktebehandeling:
Het gebruik van een egaliseervloer is niet mogelijk zonder geschikte eindafwerking.
Breng daarom altijd een geschikte beschermingslaag aan en stem deze af op het gebruiksdoel en op de gewenste uitstraling
Let ook op juiste reiniging. Desondanks zullen sporen van vloerbelasting zichtbaar (kunnen) blijven. Denk hierbij aan mechanische (bijv. loopbelasting) of chemische belasting (bijv. wijn-,koffie- of vetresten e.d.). Ook spoorvorming is (net zoals bij b.v. een parketvloer) mogelijk.
Een minerale egaliseervloer als eindafwerking biedt u een bijzonder en uniek karakter waarvan u veel plezier zult hebben.
Want u weet: "Vloeren vormen de basis"
Ontwerp & realisatie: Mecano.nl creative communicatie