Vloerverwarming in gietdekvloeren is een perfecte combinatie waarbij de warmte opbrengst ook nog eens 15% hoger ligt dan bij de traditionele zandcement dekvloer.
De voorbereidingen en vastleggen van de vloerverwarming en isolatie moet wel met zorg gebeuren.
In veel gevallen wordt er ook vloerverwarming opgenomen in een cementdekvloer. Wanneer we hier warmte in stoppen zal deze als stralings element lang warmte afgeven Maar we mogen niet uit het oog verliezen dat dekvloeren geen snelle uitzetting of krimp kunnen opnemen, want het is een hard materiaal dat door snelle opwarming of afkoeling overmatige scheurvorming kan vertonen. Het is dan ook heel belangrijk om de vloer op de juiste manier te verwarmen.
Het is van het grootste belang dat er van tevoren goed wordt gekeken naar de detaillering van deze vloeren. Door opwarming van de vloer zal de bovenzijde van de vloer warmer worden dan de onderzijde. Daarom moet er een wapeningsnet op de vloerverwarming komen, want de meeste spanning ligt op 1/3 vanaf de bovenzijde van de vloer.
Meestal wordt er een wapeningsmat toegepast onder de vloerverwarming. Dit is makkelijk voor het vast maken van de leidingen maar deze heeft geen enkele constructieve waarde omdat deze meestal " buiten de vloer " ligt.
De vloer met vloerverwarming moet vrij kunnen uitzetten, dus zal er rondom een foamband moeten worden aangebracht om dit te bewerkstelligen. Het opwarmen van de vloer moet heel langzaam verlopen. Als men de vloer te snel op gaat warmen, zal deze de uitzetting niet kunnen verwerken, en zal deze grillige scheurvorming vertonen. Is de vloer eenmaal behaaglijk van temperatuur, laat de thermostaat dan staan op dezelfde stand, het duurt namelijk lang voordat heel de massa afkoelt, en bij de volgende stook cyclus heeft de vloer nauwelijks warmte nodig om op temperatuur te komen. Het leggen van verwarmingsbuizen naar radiatoren is heel makkelijk maar als deze leidingen niet goed zijn geisoleerd, zal de vloer gaan scheuren op deze plaatsen. Bij vloerverwarming zorgen we d.m.v een extra thermostaat dat de watertemperatuur niet hoger wordt dan 40 graden ( meestal is ± 30 graden ruim voldoende), maar de normale verwarmingsbuizen kunnen soms wel 70 graden worden. Let op: watertemperatuur is niet gelijk aan de kamer-thermostaat aanduiding.
Om een dekvloer met vloerverwarming te voorzien van een afwerkvloer zoals b.v. tegels, is belangrijk dat de vloer al is gezet/ gescheurd, dan is hij de meeste spanning kwijt. De kans dat de vloerbedekking scheurt is dan minder, echter niet uitgesloten!
De vloer moet minimaal 4 weken oud zijn voordat de vloerverwarming voor de eerste keer mag worden opgestookt en doe dit volgens:
Door het toepassen van een speciaal ontwikkelde vloeistof voor vloerverwarming zal de warmte geleiding toenemen en kan er wat minder water worden toegevoegd waardoor de de krimp wat verminderd wordt.
Want u weet: “Vloeren vormen de Basis“
Ontwerp & realisatie: Mecano.nl creative communicatie