Woonbeton is een mooie robuste vloerafwerking in uw woning. De uitstraling van een bedrijfsvloer in uw woning. Graag willen wij u bewust maken van de mogelijkheden en beperkingen van deze vloeren. Deze vloeren zijn nooit egaal in afwerkings niveau en kleur maar hierdoor ontstaat een vloer waarvan elke m² uniek is. Kleur van de vloer is maar minimaal te bëinvloeden.
Scheurvorming is niet te voorkomen in betonvloeren, maar door vooraf heel kritische naar de vloer opbouw en details te bespreken wel te beperken
De woonbetonvloeren worden aangebracht op de constructie vloer en moet een minimale dikte hebben van 75-80 mm. Het is goed mogelijk om vloerverwarming op te nemen in deze vloeren maar dan moeten we wel goed op de volgende details letten om scheurvorming te beperken:
De ondervloer is van zeer groot belang. De kans op scheurvorming is het kleinst als de ondervloer scheurvrij is en onbeweegbaar is. Een kanaalplaat of broodjes/ligger ondervloer zal meer kans op scheurvorming hebben dan een vloer op zand gestort of op een drukvaste isolatie laag. Ook waar oppervlaktes versmallen of van vorm veranderen is de kans op scheurvorming aanwezig. Bijvoorbeeld een L-vorm kamer of in deur overgangen.
Leidingen in de vloer kunnen overmatige scheurvorming veroorzaken. In sommige gevallen kan men de leidingen opnemen in de onderliggende constructie vloer zo ook de vloer verwarming maar helaas is dit niet altijd mogelijk. Men moet zorgen dat er een minimale dekking op de hoogste leiding van 30mm mogelijk is.
Bij nieuwbouw woningen zal de woning zich nog moeten zetten en is de kans dat door deze zetting scheurvorming onstaat is groot.
Scheuren in een betonvloer hebben geen invloed op de kwaliteit van de betonvloer maar zou estetisch als storend kunnen worden ervaren. Deze vraag kunt u alleen zelf beantwoorden, echter in alle cementgebonden vloer afwerkingen is scheurvorming nooit uit te sluiten en hoort ook bij het concept "woonbeton"
Door de manier van aanbrengenen afwerken is de vlakheid van de vloer niet zoals een dekvloer of geëgaliseerde vloer. De betonmortel is een plastische massa welke zovlak mogelijk door ons wordt aangebracht. Zodra de massa zover is opgesteven dat we er net op kunne lopen beginnen we met het afwerken ( vlinderen) van de vloer. De vochtige massa is nog steeds vervormbaar. Door het lopen over de vloer en de roterende machines word de vloer vervormd. Hierdoor onstaat een vloer die niet geheel vlak is en binnen een vlakheidsklasse 5 zal vallen. uitleg vlakheidsklassen.
Kleine ruimtes zoals een toilet zijn machinaal niet af te werken evenals de randen /hoeken. Hierdoor zal de vlakheid in kleine ruimtes en randen afwijken van de oppervlakten waar we machinaal kunnen afwerken. Door het met de hand leggen van kanten e.d. zullen deze ook in structuur en kleur afwijken zoals op de foto's duidelijk zichbaar is.
Ontwerp & realisatie: Mecano.nl creative communicatie