Daniëlsweg 4 Heinkenszand 0113 - 568877 traasvloeren@traasvloeren.nl
mSI-dsc02399.jpg - Terazzo en vloerenbedrijf Traas - Heinkenszand
220420111298.jpg - Terazzo en vloerenbedrijf Traas - Heinkenszand
rozentuin_002.jpg - Terazzo en vloerenbedrijf Traas - Heinkenszand
eqK-dsc02394.jpg - Terazzo en vloerenbedrijf Traas - Heinkenszand
8iN-dsc00855.jpg - Terazzo en vloerenbedrijf Traas - Heinkenszand
1932232_432910933478401_596905149_n.jpg - Terazzo en vloerenbedrijf Traas - Heinkenszand
8kP-bijgesneden.jpg - Terazzo en vloerenbedrijf Traas - Heinkenszand

Scheurvorming en (ont)hechting

In elke dekvloer komen schuren voor. Cement zal namelijk altijd krimp veroorzaken bij het drogingsproces. Deze scheuren " werken " naderhand niet meer als er geen vloerverwarming is opgenomen in de vloer. Deze scheuren ontstaan meestal in de drogings-fase en tekenen zich af als dunne scheurtjes en zullen nauwelijks openstaan. In een vrijdragende dekvloer kunnen ze groter zijn omdat er ruimte is tussen draagvloer/wanden en dekvloer.. Een dekvloer kan ook " openstaande " scheuren vertonen. Meestal is dit het gevolg van een scheur in de ondervloer; denk aan aansluitingen van oud naar nieuw bij aanbouw. 

Door toepassen van vloerverwarming zal er meer werking optreden en door opwarming en afkoelen zal er krimp en kruip optreden. Belangrijk is dat voordien goed wordt gekeken naar de eindafwerking en gebruikerseisen. Tapijt is een minder kritische dan afwerking mt PVC of kunststof gietvloer. Voor deze vloer afwerkingen zal de kwaliteit van de dekvloer moeten worden aangepast

De ondervloer kan werken door externe factoren. De dekvloer kan deze vervorming van de vloer niet opnemen en zal scheuren vertonen.  Door een extra wapeningsnet op te nemen, kunnen we trachten om de aanwezige scheuren te beheersen. Garanties zijn echter uitgesloten. Wapening moet een zo klein mogelijke maaswijdte hebben, de diameter is van ondergeschikt belang. Wij leveren cementgaas, gegalvaniseerd 2 mm dik en heeft een maaswijdte van 50x50 mm. Wapening met maaswijdtes van150x150 mm of groter heeft weinig of geen nut in cementdekvloeren.

Scheurvorming in nieuwe dekvloeren komt helaas regelmatig voor.  Dit kan problemen veroorzaken in uw vloer afwerking zonder dat hier enige partij iets te verwijten valt.

Lees hier meer.

U dient bij het toepassen van isolatie onder uw dekvloer er zorg voor te dragen dat de isolatie overal vlak ligt en "draagt " op de constructie vloer. De vloer zal scheuren waar de isolatie niet draagt, de isolatie kan breken als deze ligt te wippen en de bovenvloer zal gewoon mee breken.Een optie kan zijn om gewoon een laagje van 1 a 2 cm zand of nog beter gestabiliseerd zand onder de vloer aan te brengen zodat de isolatie voldoende draagt.

Als er stervormige of  zeer grillige scheurvorming is ontstaan, zal dit meestal het gevolg zijn van te snelle oppervlakte droging. Het oppervlak zal sneller krimpen dan de onderzijde, daardoor kan de vloer gaan schotelen en hol gaan trekken. De randen zullen los komen en er zal scheurvorming optreden. Nadat de vloer droog is, zal deze niet meer verder bewegen en weer op zijn plaats terug zakken. 

Het losliggen van de vloer hoeft dit geen probleem te zijn voor de keuze van een vloerafwerking. In vele gevallen is het beter om deze los te leggen zodat de werking uit de ondervoer geen invloed heeft op de dekvloer.Wel moet er een cementgaas wapening worden toegepast in zwevende dekvloeren om de scheurwijdte te beperken. Vezel heeft weinig nut in zandcementdekvloeren

Ook in de normering wordt gesproken over onthechting van vloeren en aangegeven dat het aantal losse plekken. Belangrijk is wel of de vloer voldoende dikte heeft, namelijk minimaal 7 cm. Ook voor vloerverwarming maken wij dagelijks zwevende dekvloeren, en als deze maar de voldoende dikte hebben, is dit geen enkel probleem. Om de kans op scheurvorming te verkleinen kan men de vloer beter dikker maken en moet  wapening worden toepassen.

Ontwerp & realisatie: Mecano.nl creative communicatie