Daniëlsweg 4 Heinkenszand 0113 - 568877 traasvloeren@traasvloeren.nl
dsc_0280.jpg - Terazzo en vloerenbedrijf Traas - Heinkenszand
uNA-anhydrietvloeren_uit_de_truckmixer.jpg - Terazzo en vloerenbedrijf Traas - Heinkenszand
img-20141201-wa0000.jpg - Terazzo en vloerenbedrijf Traas - Heinkenszand
OrL-wp_000006.jpg - Terazzo en vloerenbedrijf Traas - Heinkenszand
dsc_0281.jpg - Terazzo en vloerenbedrijf Traas - Heinkenszand
dsc_0282.jpg - Terazzo en vloerenbedrijf Traas - Heinkenszand
XY5-wp_000012.jpg - Terazzo en vloerenbedrijf Traas - Heinkenszand
dsc_0279.jpg - Terazzo en vloerenbedrijf Traas - Heinkenszand
gietdekvloer_kamperland__33_.jpg - Terazzo en vloerenbedrijf Traas - Heinkenszand

Gietdekvloeren

Een alternatief voor een traditionele zandcement dekvloer is de zgn. gietdekvloer. Dit kunnen zijn: calciumsulfaat gebonden, ook bekend onder de naam anhydrietvloeren, of cement gebonden gietvloeren. De ondervloeren moeten vloeidicht zijn, zodat er geen lekkage kan optreden van de vloeibare mortel. De ondervloeren worden voor hechting bevochtigd of voorzien van een hechtprimer.

Deze mortels kunnnen worden verwerkt vanuit een silo systeem met daaraan vast een silo-meng-pomp  (SMP) of worden kant en klaar aangevoerd met de truckmixer, en met een pomp naar de juiste locatie verpompt. Met de laser wordt de juiste afwerkhoogte gecontroleerd. De mortel wordt in 2 richtingen in beweging gebracht door een zgn, dobberlat zodat de mortel vlak vloeit.

Deze vloeren zijn uitermate gechikt voor de toepassing van vloerverwarming. Een minimale laagdikte en een perfecte omsluiting van de leidingen zorgt voor een optimale warmte afgifte.

De voordelen t.o.v. de traditionele zand-cement dekvloeren:

  • Arbo vriendelijk veel minder fysieke belasting
  • Kwalitatief zeer hoogwaardig
  • Indien goed aangebracht vlakker dan tradioneel
  • Optimale verdichting  van de gehele vloer
  • Optimale omsluiting van leidingen  e.d.
  • Veel hoger druk- trek en buigsterkte
  • Meer m²  productie per dag
  • Ook voor dunne lagen, gehecht vanaf ± 10 mm, vrijdragend vanaf 35 mm

Nadelen:

De prijs ligt hoger dan een zandcementdekvloer, en grote laagdiktes maken het erg duur.
Alles moet vloeidicht worden gemaakt.
Enkele vloeivloeren hebben een vloeihuid die, na voldoende droging, d.m.v. schuren moet worden verwijderd
Langere droogtijd wordt vaak als een negatieve eigenschap aangegeven.

Droogtijd hoeft geen probleem te zijn voor de keuze van een calciumsulfaat gebonden vloer. Na 24 uur heel voorzichtig de vloerverwarming gaan stoken is mogelijk bij de juiste mortelkeuze!

silo_pomp_no_25.jpg - Terazzo en vloerenbedrijf Traas - Heinkenszand

Calciumsulfaat gebonden gietdekvloeren (Anhydriet vloeren)

Deze mortel bestaat uit een geselecteerd zand gemengd met gips als bindmiddel en als toevoeging een vloeimiddel. Ook kunnen we deze vloeren in een dikte van ± 35 mm zwevend aanbrengen, dat wil zeggen dat er een folie onder de vloeren wordt aangebracht die tegen de wanden wordt opgezet. De mortel wordt vrijdragend zonder verdere wapening aangebracht doordat de mortel spanningsarm is en een zeer hoge buigsterkte kent. Hierdoor is deze ook scheurarm. Zwevend kunnen deze worden toegepast op alle ondervloer typen, bijvoorbeeld voor het uitvlakken van houten vloeren, of vloeren waar hechting een probleem kan vormen, zoals olie vervuilde vloeren.

In de nieuwe norm aanduidingen wordt niet meer alleen gesproken over de druksterkte maar ook over de buigtreksterkste; deze is bijna nog belangrijker dan de druksterkte.

Klik hier voor de sterkte aanduidingen voor dekvloeren

De vloeren zijn leverbaar in diverse kwaliteiten van Cw12 t/m een Cw35. Anders dan bij een zandcementdekvloer is de buigtreksterkte hoger naar mate de druksterkte toeneemt. Enkele gietdekvloeren moeten worden geschuurd voordat er een verdere afwerking kan worden aangebracht. Door over de vloer te schrapen met bijvoorbeeld een plamuurmes kun je constateren of er een vloeihuid aanwezig is. Indien onduidelijkheid bestaat over de hechting op deze kan worden gekozen om een huidtreksterkte meting te verrichten.
Normale huidtreksterktes tussen de 1 tot 1,5 N/mm² zijn ruim voldoende  voor verdere bekledingen.
Wel zeer belangrijk dat je tegellijmen e.d. aanpast aan dit type ondervloer. Zo heeft Schonox kant en klare tegellijmen gebaseerd op een gipsbindmiddel. Calciumsulfaat gebonden vloeren kunnen ook worden geëgaliseerd met een mortel op basis van een Alpha halfhydraat. Schönox heeft in zijn assortiment speciale mortels hiervoor ontwikkeld.

anhydrietvloeren_uit_de_truckmixer.jpg - Terazzo en vloerenbedrijf Traas - Heinkenszand

Cement gebonden gietdekvloeren:
Deze vloeren bestaan uit een geselecteerd zand en als bindmiddel cement, welke d.m.v. toevoeging van hulpstoffen hoog vloeibaar worden gemaakt. Verwerking en levering geschiedt op dezelfde wijze als de calciumsulfaat gebonden mortels

Deze vloeren worden geleverd in de kwaliteiten Cw 12en Cw20. Ook de buigtreksterkte is veel hoger dan een zandcementdekvloer maar door de interne spanning die optreedt bij de droging in cementgebonden gietvloeren zal deze vaak scheurvorming vertonen. Er zijn nog maar enkele fabrikanten die cementgebonden gietvloeren leveren omdat dit probleem moeilijk onder de knie is te krijgen.

Omdat traditioneel aanbrengen van dekvloeren in 2015 door de arbeids inspectie aan banden wordt gelegd zullen vaker gietdekvloeren worden voorgeschreven!

Want u weet: “Vloeren vormen de Basis“ afbouwkeur-logo.png

Ontwerp & realisatie: Mecano.nl creative communicatie