Een anhydriet vloer Wel aanschuren voor het verwijderen van bouwvuil, maar NIET openschuren om hechting te verkrijgen!
Regelmatig horen wij dat anhydriet- of, ook wel genoemd, calciumsulfaatgebonden gietdekvloeren grof moeten worden geschuurd om de zogenaamde huid te verwijderen. Eenenander omwille van de hechting, wanneer een vloerafwerking wordt aangebracht.
Dit is echter een misverstand en komt voort uit het verleden, waar dit wel het geval was en de huid veelal moest worden verwijderd.
Sinds geruime tijd is er veel geïnnoveerd en praten we inmiddels over de nieuwe generatie anhydrietgebonden gietvloeren.
Deze huidige generatie gietdekvloeren hebben een hoogwaardige toplaag (zogenaamd huidvrij) en behoeven niet te worden geschuurd om een goede hechting te verkrijgen. Echter, alleen wanneer het oppervlak sterk vervuild is door bouwverkeer en bouwwerkzaamheden, zal de vloer, zoals iedere dekvloer, moeten worden gereinigd middels het licht op- of aanschuren van het oppervlak.
Op 14 januari 2020 hebben we een calciumsulfaatgebonden gietdekvloer aangebracht in Vlissingen. Hierop zijn diverse schuurmethodes en aansluitend huidtreksterktemetingen uitgevoerd.
De huidtreksterkte wordt weergegeven in N/mm² ofwel, met welke kracht kunnen we het oppervlak van de vloer lostrekken. Hiermee wordt de oppervlaktekwaliteit van de dekvloer beoordeeld.
Een traditioneel aangebrachte zandcementdekvloer zal bij beproeving in het werk een waarde laten zien tussen 0,5 N/mm² - 1,2 N/mm².