Daniëlsweg 4 Heinkenszand 0113 - 568877 traasvloeren@traasvloeren.nl
76D-terrazzo02.jpg - Terazzo en vloerenbedrijf Traas - Heinkenszand
mQV-dsc00800.jpg - Terazzo en vloerenbedrijf Traas - Heinkenszand
TxD-traas_vloeren_3-1.jpg - Terazzo en vloerenbedrijf Traas - Heinkenszand
mEa-dsc00076.jpg - Terazzo en vloerenbedrijf Traas - Heinkenszand
fOn-dsc00862.jpg - Terazzo en vloerenbedrijf Traas - Heinkenszand
dsc00764.jpg - Terazzo en vloerenbedrijf Traas - Heinkenszand
JiQ-wp_001834.jpg - Terazzo en vloerenbedrijf Traas - Heinkenszand
Ggs-traas_vloeren_4-1.jpg - Terazzo en vloerenbedrijf Traas - Heinkenszand
gWc-traas_vloeren_1-1.jpg - Terazzo en vloerenbedrijf Traas - Heinkenszand
h2m-aanrecht_3.jpg - Terazzo en vloerenbedrijf Traas - Heinkenszand
02122010467.jpg - Terazzo en vloerenbedrijf Traas - Heinkenszand
050420111187.jpg - Terazzo en vloerenbedrijf Traas - Heinkenszand
dsc00251.jpg - Terazzo en vloerenbedrijf Traas - Heinkenszand
wp_002649.jpg - Terazzo en vloerenbedrijf Traas - Heinkenszand
4BO-dsc00873.jpg - Terazzo en vloerenbedrijf Traas - Heinkenszand

Terrazzo

Iedereen kent het wel uit oude woningen en gebouwen: een entree met zo'n karakteristieke lichte vloer met rondom een zwarte band welke met een ronde kant een stukje tegen de muur opstaat.

Of het aanrechtblad bij oma met een spoelbak met zwart/witte tegeltjes.

Dit is terrazzo of zoals het ook wel genoemd wordt: granito.

Terrazzo bestaat uit gebroken marmer-, graniet- of zandsteenkorrels. Hiervan wordt door toevoeging van cement een mortel gemaakt die we in een laagdikte van ± 15 mm op een geschikte ondergrond aanbrengen. Hierna gaan we deze laag zo verdichten, dat de korrels optimaal tegen elkaar komen te liggen, zodat overal een zelfde structuur ontstaat. We persen d.m.v. walsen de korrels tegen elkaar en zo wordt het overige cement er uit geperst. Deze cementresten verwijderen we met een stoffer of wisser.

21012010168.jpg - Terazzo en vloerenbedrijf Traas - Heinkenszand

Het oppervlakte is nu ruw, en alleen de kleur van de cement is zichtbaar. Na een droogtijd van ± 3 dagen kunnen we de toplaag gaan schuren. We schuren in minimaal 3 bewerkingsgangen de vloer zo dat er bijna geen krassen meer zichtbaar zijn. De kleur en structuur van de vloer is nu duidelijk zichtbaar. In de vloer zitten nog diverse gaatjes, deze worden gevuld met dezelfde kleur cement door de hele vloer in de cement te schuren!

traas_vloeren_4-1.jpg - Terazzo en vloerenbedrijf Traas - Heinkenszand

Na een droogtijd van ± 3 dagen kan de vloer worden gepolijst. De vloer wordt geschuurd in 2, of indien nodig, 3 bewerkingsgangen zodat de kleur en structuur optimaal naar boven komt. Alles wordt geschuurd met diamant en water voor een optimaal resultaat. Nadat de vloer opdroogt zal de kleur wat doffer worden.

Door de vloer verschillende malen te behandelen met zuivere zachte zeep zal de kleur dieper worden, en kan deze na ± 4 weken worden voorzien van een natuursteenwas of polijstwater.
Door regelmatig onderhoud van de vloer met zuivere zachte zeep zal de vloer verzadigd raken, en zal er een voorname glans ontstaan. Dit kan bij nieuwe en opnieuw geschuurde dekvloeren meer dan een half jaar duren voordat de kleur en glans optimaal zijn.  

Voor het onderhoud van terrazzo  geen bijtende stoffen gebruiken, zoals ontkalkers en reinigers met citroenzuren.

Kleuren
De kleuren en structuren van terrazzo kunnen in grote mate zelf worden bepaald. Door het mengen van diverse kleuren marmer-korrels en eventueel glas, kunnen we een uniek kleurenmengsel maken.

We kunnen het terrazzo zeer levendig maken of heel rustiek, van een zeer moderne uitstraling tot een ouderwetse look!

De kleur wordt mede bepaald door de kleur van de cement. We kunnen grijze cement toepassen, of witte cement. De witte cement zal door het gekleurde marmerstof dat in het mengsel aanwezig is, licht meekleuren. Maar we kunnen ook cement kleurstoffen toepassen zodat we de cement bijna zwart maken, of groen, rood, geel, blauw. Hierdoor kunnen we met dezelfde kleur marmerkorrel weer een geheel ander vloer maken.

Ook kan uw vloer worden voorzien van verschillende mozaïeken. Door het toepassen van kleine stukjes marmer, en deze in een vorm/figuur in de vloer te maken, ontstaan er fantastische mozaïekvloeren.

Structuren
Ook de structuur kunnen we zelf beïnvloeden, van een vloer met zeer veel fijne korrels, tot een vloer met een zeer robuuste korrel. Een vloer met een dichte korrel opbouw tot een vloer waar veel cement zichtbaar is. In een terrazzovloer komen altijd kleine gaatjes voor.

Scheuren:
In cementgebonden terrazzo zijn altijd scheurtjes aanwezig die vaak niet met het blote oog te zien zijn.

Haarscheurtjes worden veelal veroorzaakt door de zgn. uitdrogings- en verhardingskrimp hetgeen inherent is aan cementgebonden producten. Dit heeft echter geen nadelige gevolgen voor de waterdichtheid van de terrazzovloer. Een scheur mag maximaal 0,2 mm breed zijn.

Bij vloeren kunnen (bredere) scheuren optreden:

  • indien de draagvloer scheurt (bijv. door krimp of zetting);
  • indien een dilatatiestrip of -voeg niet wordt toegepast (bijv. omdat de opdrachtgever daarvan afziet uit esthetische overwegingen);
  • bij temperatuurverschillen die ontstaan door een in de vloer opgenomen vloerverwarming.

Een terrazzo vloer binnen wordt altijd geschuurd en gepolijst, echter buiten wordt er ook vaak gekozen voor de uitgewassen variant.

Wij kunnen ook uw terras voorzien van een uitgewassen terrazzovloer, naadloos.  U kunt kiezen uit alle verschillende kleuren marmerkorrels maar ook uit fijne grind soorten. Uitgewassen vloeren moeten ± 1 jaar verweren, na oplevering zijn ze wat vlekkerig, dit ontstaat door de cementsluier die nog op de marmer korrels achterblijft. Door de vloer nadien met een zuur te behandelen wordt deze reeds grotendeels verwijderd, echter niet helemaal. Door de tijd zal deze cementsluier verder slijten.

Zo merkt u dat u met terrazzo eindeloos kunt variëren en combineren.

Vormen
Wij kunnen niet alleen vloeren maken van terrazzo maar ook:

  • Aanrechtbladen
  • Werkbladen
  • Douchebakken

Eigenlijk kunnen we alle vormen welke in beton te maken zijn ook in terrazzo maken, uitgewassen of geslepen.

Ook gewone beton kunnen wij slijpen en polijsten zodat een zeer smaakvolle geslepen beton ontstaat waarbij de geslepen grindkorrels duidelijk zichtbaar worden. Echter de korrel verdichting is niet zoals bij terrazzo dus zijn cement plekken onvermijdelijk.

Ook zijn verschillende mortels op de markt welke geslepen worden en waardoor ook een terrazzo look wordt gecreëerd. De keuzes in kleuren en structuren zijn hier beperkt

 

Ondervloer voor terrazzo
Zeer belangrijk is de ondervloer. De ondervloer moet draagkrachtig en vormvast zijn. De basis voor terrazzo vormt een gezonde betonvloer welke voldoende dikte heeft en voorzien van een krimpwapening. Op deze vloer wordt een zandcement dekvloer aangebracht met een minimale dikte van 30 mm eventueel ook nog voorzien van een wapeningmat.

Terrazzo kan namelijk wel druk opnemen maar geen trekspanningen. Door te trachten de ondervloer zo te maken dat deze de trekspanningen kan verwerken, zal de kans op scheurvorming verminderen.

Met de juiste detaillering kunnen we op een houten vloer ook een betonvloer maken welke geschikt is om terrazzo op te maken. Ook vloerverwarming onder uw terrazzo vloer is geen probleem, maar ook hier geldt: Tijdig alle voorzieningen treffen om de vloer zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren.

dsc00857.jpg - Terazzo en vloerenbedrijf Traas - Heinkenszand
20130613_133831.jpg - Terazzo en vloerenbedrijf Traas - Heinkenszand

Let wel dat terrazzo een cement gebonden product is en cement heeft de vervelende neiging om te krimpen.
Dit betekent dat ook in uw terrazzo vloer krimpscheurtjes zullen komen!
Deze zijn zichtbaar als dunne potlood streepjes. Dit heeft echter geen nadelige gevolgen voor uw terrazzo vloer, uw vloer is en blijft waterdicht.

Voordat u besluit om een terrazzovloer te laten leggen is het belangrijk goed te informeren naar de mogelijkheden en de eventuele beperkingen. Leg uw specifieke wensen voor aan ons gespecialiseerd Terrazzo bedrijf!

Klik hier voor nog meer info over terrazzo

Want u weet: “Vloeren vormen de Basis“ afbouwkeur-logo.png

Ontwerp & realisatie: Mecano.nl creative communicatie